Instytucja milczącego załatwienia sprawy a zagadnienie bezczynności organu w postępowaniu administracyjnym - Gajda – Durlik, Małgorzata (Ius et Administratio, 2018)
Podstawowym problemem funkcjonowania administracji w codziennej praktyce stosowania prawa - jest jej bezczynność przejawiająca się w różnych dziedzinach działalności. Zagadnienie bezczynności, jako palący problem współczesnej administracji, było jedną z przyczyn interwencji legislacyjnej ustawodawcy w związku z kolejnymi nowelizacjami Kodeksu postępowania administracyjnego. Pomimo podejmowanych wysiłków na drodze określania coraz bardziej restrykcyjnych mechanizmów dyscyplinowania organu, bezczynność administracji publicznej stanowiła i nadal stanowi istotny problem w działaniu administracji, o pejoratywnym wydźwięku społecznym. Wprowadzenie do k.p.a., na mocy nowelizacji z dnia 7 kwietnia 2017 r., instytucji milczącego załatwienia sprawy, która z istoty służy całkowitemu wyeliminowaniu zjawiska zwłoki w działaniu administracji, ma być jednym z tych środków, które będą w sposób bezpośredni gwarantować wywiązywanie się przez administrację z powierzonych jej zadań załatwiania spraw administracyjnych w ustawowym terminie. Należy jednak zauważyć, że wprowadzenie instytucji do k.p.a. wywołało kwestię postrzegania bezczynności, jako zjawiska nie tylko prawnego, podlegającego kwalifikacji na mocy art. 37 k.p.a., ale również zjawiska faktycznego w funkcjonowaniu administracji, które nie wyczerpuje wprawdzie znamion prawnej bezczynności, ale może powodować niepożądane konsekwencji natury faktycznej i prawnej.