Prawne aspekty funkcjonowania wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego - Wilczyński, Karol (Ius et Administratio, 2024)
W artykule scharakteryzowana została geneza powołania oraz status prawny wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego, których podstawowym zadaniem jest organizowanie i przeprowadzanie egzaminów państwowych na prawo jazdy oraz podejmowanie działań na rzecz bezpieczeństwa ruchu drogowego. Celem opracowania jest próba dokonania oceny uwarunkowań prawnych funkcjonowania ośrodków jako samorządowych osób prawnych, powiązanych z samorządem terytorialnym na szczeblu regionalnym, oraz możliwości skutecznej i efektywnej realizacji zadań publicznych, które zostały im powierzone.