Przesłanki separacyjne na gruncie Powszechnego Austriackiego Kodeksu Cywilnego z 1811 roku na terenie byłego zaboru austriackiego w Polsce w okresie międzywojennym - Orzechowska, Agnieszka (Ius et Administratio, 2018)
Powszechny Austriacki Kodeks Cywilny z 1811 roku(ABGB) obowiązywał na terenie byłego zaboru austriackiego w okresie międzywojennym. Kodeks ten dopuszczał separację na zgodny wniosek stron oraz separację bez zgodnego wniosku obu stron. Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza przesłanek z artykułu 109 ABGB na podstawie, których sąd mógł orzec separację małżeństwa bez zgodnego wniosku stron. Autor podjął próbę zestawienia tego zagadnienia z przesłankami separacyjnymi występującymi w pozostałych systemach prawnych obowiązujących na terenie Państwa Polskiego w dwudziestoleciu międzywojennym. Istotną część publikacji zajmuje analiza orzeczeń polskiego Sądu Najwyższego z lat 1917-1939 austriackich. Przedstawiono w tym zakresie, wzbogacona orzecznictwem sądów również poglądy ówczesnej cywilistyki dotyczące dopuszczalności orzeczenia separacji po zaistnieniu okoliczności określonych w tym kodeksie np. cudzołóstwo, popełnienie przestępstwa, opuszczenie małżonka czy choroby współmałżonka.