Administracyjnoprawna ingerencja w obrót gospodarczy przedsiębiorstw energetycznych w zakresie bezpieczeństwa energetycznego - Modzelewski, Wojciech (Ius et Administratio, 2018)
Temat bezpieczeństwa energetycznego oraz konieczności dywersyfikacji dostaw są tematami wciąż aktualnymi i powracającymi zarówno w literaturze jak i w polityce. Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego, często wiąże się z ingerencją w obrót gospodarczy. Przed wprowadzeniem do polskiego porządku prawnego nowych regulacji, konieczne jest odpowiedzenie na pytanie, jak daleko idąca ingerencja w obrót gospodarczy przedsiębiorstw energetycznych jest dopuszczalna w celu zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego oraz czy aktualne instrumenty prawne przyznane Prezesowi Urzędu Regulacji Energetyki są wystarczające do jego zapewnienia. Należy pamiętać, że każda ingerencja w obrót gospodarczy podlega szczegółowej ocenie zarówno przez polski wymiar sądowniczy jak i podmioty unijne. Niniejszy artykuł stanowi próbę odpowiedzi na powyższe pytania w kontekście orzecznictwa oraz szeroko rozumianej literatury.