Ochrona obszaru Natura 2000 przed niż mogącymi znacząco oddziaływać na środowisko - Mazur, Arkadiusz (Ius et Administratio, 2017)
W treści niniejszego artykułu została zwrócona uwaga na zagadnienie oceny oddziaływania na obszar Natura 2000 przeprowadzonej dla przedsięwzięć innych niż mogących znacząco oddziaływać na środowisko, które nie są bezpośrednio związane z ochroną tego obszaru lub nie wynikają z tej ochrony. Autor na podstawie dokonanej analizy przepisów właściwych dla przedmiotowej materii opartej na stanowiskach wyrażonych w doktrynie oraz orzecznictwie może wysunąć twierdzenie, iż docelowo w aktach prawa unijnego oraz ustawodawstwie krajowym kwestia ochrony obszaru Natura 2000 ma pierwszeństwo przed sukcesywną realizacją podjętych przedsięwzięć na tymże obszarze lub w jego sąsiedztwie. W publikacji nie poruszono innych wariantów, w ramach których może zaistnieć potrzeba przeprowadzenia oceny oddziaływania na tytułowy obszar. W publikacji skupiono się przede wszystkim na zasadach prawa ochrony środowiska wyznaczających granice prawidłowego działania organów administracji publicznej oraz elementach mających znaczenie przy określeniu wpływu danego zamierzenia na omawianą formę ochrony przyrody.