Prawo polskie w świetle nauczania i życia Jezusa Chrystusa - Maroń, Grzegorz (Ius et Administratio, 2017)
W artykule zestawiono prawo polskie z ewangelicznym przekazem o nauczaniu i życiu Jezusa Chrystusa. Poczynione przez pryzmat Nowego Testamentu studium egzemplifikacyjnie obranych instytucji prawnych przynależących do różnych gałęzi prawa pozwala stwierdzić, iż rodzimy system prawny w niemałym stopniu koresponduje z myślą etyczną Jezusa. Fakt ten z jednej strony dowodzi uniwersalizmu moralnego nauczania Chrystusa. Z drugiej strony stanowi świadectwo roli chrześcijaństwa, czy szerzej tradycji judeochrześcijańskiej, w ukształtowaniu i naznaczeniu polskiej kultury prawnej, będącej z kolei częścią kultury prawnej Zachodu.