„Zdatność arbitrażowa jako forma kontroli państwa nad sądownictwem polubownym” - Moryc, Iwona (Ius et Administratio, 2016)
Artykuł dotyczy kontroli państwa sprawowanej nad jedną z alternatywnych metod rozwiązywania sporów jaką jest sądownictwo polubowne. Formą kontroli państwa nad sądownictwem polubownym jest instytucja zdatności arbitrażowej jako przesłanka dopuszczalności poddania sporu pod właściwość sądu polubownego, stanowiąca o tym, co może być przedmiotem rozstrzygnięcia przez sądy polubowne. Zdatność arbitrażowa to wyznaczenie granicy pomiędzy kompetencjami sądownictwa prywatnego i powszechnego. Przedmiotem niniejszej pracy jest ustalenie w jakim celu ustawodawca wprowadził klasyfikację sporów mogących być przedmiotem rozstrzygnięcia przez sąd polubowny oraz jakie elementy kontroli dotyczą rozstrzygnięć takich sądów. Zastanawiam się również czy zasadnym jest wprowadzanie przez państwo aparatu kontroli rozstrzygnięć, które zapadają na gruncie pozasądowym np. w drodze umowy stron. Jakie niebezpieczeństwa niesie ze sobą powierzenie sądom polubownym wszelkich kategorii spraw do rozwiązania i jakie może mieć to konsekwencje.