Komunikacja pozawerbalna w przesłuchaniu molestowanego dziecka - Licak, Tomasz (Ius et Administratio, 2016)
Molestowanie seksualne dzieci jest problemem współczenego świata. Szczególne znaczenie ma fakt ujawnienia wykorzystania seksualnego. Główną formą pomocy jest dostarczenie wsparcia i odpowiednich śródków zaradczych dla wykorzystanego dziecka. Molestowanie seksualne jest z reguły taką formą przestępczości, która mam miejsce bez udziału świadków i często pozostaje niewykryte. Dzieci bardzo często twierdzą, iż nie ujawniają tego faktu z powodu licznych obaw. Czują się zagrożone konsekwencjami dla siebie i innych. Dzieci wykorzystywane seksualnie czują się częściowo odpowiedzialne za to co się zdarzyło. Są bardzo często niepwene co do tego, czy molestowanie miało miejsce lub też nie wiedzą, gdzie zwrócić się z prośbą o pomoc. Nie ma jednego śladu czy znaku molestowania seksualnego dziecka. Ujawnienie wykorzystania seksualnego jest możliwe wtedy, gdy opiekunowie obserwują pośrednie niewerbalne wskazówki lub cały kotekst sygnałów i zwrotów, które mogą sugerować zaistnienie molestowania seksualnego.