Znaczenie planów zagospodarowania przestrzennego dla lokalizowania elektrowni wiatrowych w RFN - Iluk, Łukasz (Ius et Administratio, 2016)
Artykuł dotyczy problematyki lokalizowania elektrowni wiatrowych. Przedstawia się w nim wnioski z kontroli NIK przeprowadzonej w lipcu 2014 r. i wynikające z niej postulaty zmian w aktualnie obowiązujących przepisach. Autor przedstawia niemieckie rozwiązania prawne w zakresie lokalizowania elektrowni wiatrowych: wymogi w zakresie planowania przestrzennego na cele energetyki wiatrowej, warunki lokalizowania elektrowni wiatrowych na terenach objętych i nieobjętych miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego oraz warunki wydawania pozwoleń na budowę elektrowni wiatrowych.