Zarządzenia a rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów - Purc-Kurowicka, Katarzyna; Szwed, Katarzyna (Ius et Administratio, 2016)
Przedmiotem analizy podjętej w artykule są dwie najczęściej stosowane przez Prezesa Rady Ministrów prawne formy działania jakimi są rozporządzenia i zarządzenia. Omawiane akty prawne pozwalają szefowi rządu na realizację jego zadań i obowiązków w systemie administracji publicznej. W artykule poruszono kwestię genezy i charakterystyki zarządzeń. Następnie dokonano analizy prawno-porównawczej zarządzeń Prezesa Rady Ministrów do jego rozporządzeń, wskazując na występujące między nimi różnice i podobieństwa. W zakończeniu podkreślono, iż premier jest przede wszystkim wykonawcą ogłaszanych ustaw. To od niego jednak zależy jakie będzie tempo, czas i jakość realizacji określonej ustawy poprzez wydanie konkretnego aktu wykonawczego w postaci rozporządzenia czy zarządzenia.