Rozwój doktryn o zachowaniu człowieka w filozofii starożytnych Chin - Omelczuk, Oleg (Ius et Administratio, 2015)
Przedmiot niniejszego opracowania stanowi zbadanie historycznych aspektów rozwoju koncepcji zachowania zgodnego z prawem i filozofią starożytnych Chin. Według obowiązujących wówczas zasad człowiek stanowił część całości, a poprzez swoje istnienie był powołanydoprzezwyciężenia rozłamu świata. Uważano, że najlepszym zachowaniem człowiekajest niedziałanie oraz naśladowanie natury. Wysuwano i uzasadniano ideę odpowiedzialności człowieka za swoje zachowanie na wyższym, kosmicznym poziomie.