Fakty i mity dotyczące zgwałcenia w małżeństwie - Gadamska, Magdalena (Ius et Administratio, 2015)
Niniejszy artykuł został poświęcony jednemu z rodzajów przestępstw, jakim jest zgwałcenie w małżeństwie. Wciąż można zauważyć deficyt opracowań dotyczących omawianego zjawiska. Na wstępie Autorka wyjaśnia pojęcie zgwałcenia w małżeństwie, omawia jego motywy oraz czynniki ryzyka stania się jego ofiarą bądź sprawcą, a także wymienia jego rodzaje. Ponadto przedstawia rozważania i statystyki dotyczące faktów popełnienia tego przestępstwa. Wiąże się ono z licznymi stereotypami obecnymi w opinii społecznej, które są warte omówienia. W artykule zostały zaprezentowane także wyniki badań własnych przeprowadzonych w 2013 r., które dotyczą stosunku studentów do przykładowych stereotypów.