Uwagi o pozycji i etyce prokuratora w strukturze organów ochrony prawnej - Gil, Damian (Ius et Administratio, 2014)
Pytanie o rolę prokuratora w postępowaniu karnym stanowi zagadnienie ciągle aktualne. Funkcja ścigania, strażnika praworządności są gwarancją dla pokrzywdzonego i oskarżonego. Artykuł porusza również problem etyki prokuratorskiej – tak istotnej dla działalności organów ochrony prawnej. Ciągła dyskusja wokół modelu prokuratury oraz jej nowych zadań uzasadniają dywagacje naukowe nad rolą prokuratora w obszarze prawa karnego.