Kompetencje głowy państwa w zakresie zwierzchnictwa nad siłami zbrojnymi i bezpieczeństwa państwa w okresie prowizorium konstytucyjnego Polski Ludowej (1944-1952) - Nowak, Krystian (Ius et Administratio, 2013)
Celem artykułu jest przedstawienie kompetencji głowy państwa w zakresie zwierzchnictwa nad siłami zbrojnymi i bezpieczeństwem państwa w okresie prowizorium konstytucyjnego Polski Ludowej w latach 1944-1952. Autor podjął próbę analizy działalności Prezydenta Krajowej Rady Narodowej oraz Prezydenta Rzeczypospolitej jako zwierzchnika sił zbrojnych. Artykuł łączy w sobie analizę dogmatyczną przedmiotowego zwierzchnictwa, jego tożsamości z praktyką stosowania regulacji prawnych. Przeprowadzona analiza pozwala na sformułowanie konkluzji, że formalne przyznanie Prezydentowi tytułu najwyższego zwierzchnika sił zbrojnych w ujęciu Konstytucji marcowej stanowiło jeden z wielu elementów pozornych działań formalno-prawnych mających wskazywać na ciągłość ustrojową.