Łączenie i podział gmin w Republice Słowackiej - Tekeli, Jozef (Ius et Administratio, 2013)
W warunkach Republiki Słowackiej łączenie i podział gmin ustawodawca traktuje jako jedną z najbardziej podstawowych z możliwych zmian w obszarach gmin, podczas gdy ich realizacja jest uwarunkowana przez restrykcyjne mechanizmy. Łączenie lub podział gminy może być zrealizowany jedyne w oparciu o rozporządzenie rządu wydane po uzyskaniu zgody danej gminy oraz uprzedniego zasięgnięcia opinii urzędu okręgu, do którego gmina należy. Gdy gmina wyrazi zgodę, wówczas przekazuje opinię swoich mieszkańców, wyrażoną w formie pozytywnego wyniku gminnego referendum. Tryb prawny łączenia i dzielenia słowackich gmin uzależniony jest od rodzaju gminy w systemie samorządu gminnego, dla którego charakterystyczna jest znaczna fragmentaryzacja. Zgodnie z obowiązującym stanem normatywnym, obie instytucje prawne są zbudowane na zasadzie dobrowolności, ale należy stwierdzić, że w ubiegłych latach pojawiała się uzasadniona potrzeba przymusowego administracyjnego łączenia słowackich gmin, którą często artykułowano podczas poszukiwania rozwiązań problemu nadmiernej fragmentaryzacji samorządu lokalnego. W moim przekonaniu najbardziej odpowiednim rozwiązaniem jest tworzenie większej liczby kategorii odrębnych gmin o różnym zakresie uprawnień administracyjnych.