Poszukiwanie prawnej zasadności w zakresie krótko- i średnioterminowego bezpieczeństwa człowieka - Lavalle, Víctor Hugo Ramírez (Ius et Administratio, 2013)
Biorąc pod uwagę liczne argumenty podnoszone przez różne państwa i podmioty odpowiedzialne za przyjęcie pilnych reform Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ), jest nadal widoczna przewaga serii pewnych rozbieżności, wahających się od zdecydowanej obrony narodowych celów i interesów, przez zarówno potężne, jak i słabiej rozwinięte państwa, aż po brak jasnej i uznanej definicji różnych typów bezpieczeństwa, które mają być zawarte w tej reformie. Mając na uwadze ostatnie wydarzenia na Bliskim Wschodzie i w Afryce, warto dokonać krótkiego przeglądu ewolucji różnych koncepcji, które pojawiły się na temat “bezpieczeństwa człowieka”, zwłaszcza jako że ta zasada, która w swojej ewolucji stała się “Odpowiedzialnością do ochrony” (R2P), nie została jeszcze powszechnie przyjęta i znacznie mniejszym stopniu uznawana jest za część prawa międzynarodowego. Jednakże może w znacznym stopniu wpływać na suwerenność narodową państw.