Wyjątki od zasady nemo plus iuris w odniesieniu do nabywania nieruchomości od osoby nie będącej właścicielem w słowackim porządku prawnym - Sudzina, Milan (Ius et Administratio, 2013)
Niniejsze opracowanie analizuje możliwość nabywania nieruchomości od osób trzecich nie będących właścicielami nieruchomości i nie mających prawa do jej zbycia. Opracowanie zwraca uwagę na wyjątki od ogólnej zasady prawa cywilnego nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ispe habet. Analizuje, w szczególności, nabywanie nieruchomości od osoby niebędącej właścicielem w wyniku postępowania spadkowego, upadłościowego, nakazowego, dobrowolnej licytacji oraz nieruchomości nieujawnionych w księgach wieczystych.