Pandemia COVID-19 a administracja terytorialna w Polsce - Karnat, Marta (Ius et Administratio, 2024)
W artykule przedstawiono wpływ pandemii COVID-19 na funkcjonowanie administracji te- rytorialnej w Polsce. Zaprezentowano definicję samorządu terytorialnego oraz scharakteryzowano go, wymieniono jego cele, wykazano jego znaczenie dla obywateli i państwa oraz wskazano, jakie znaczenie dla jego istnienia miał wybuch pandemii. W opracowaniu ukazano wartość samorządu terytorialnego dla życia mieszkańców danej jednostki, a także ujęto podstawy prawne jego funk- cjonowania. Wskazano wprowadzone zmiany oraz kierunki jego ewolucji w okresie pandemii oraz po jej zakończeniu, a także problemy spowodowane jej pojawieniem się.