Wykorzystanie danych wywiadowczych w postępowaniu karnym w warunkach Republiki Słowackiej - Matis, Jakub (Ius et Administratio, 2024)
Prezentowany artykuł dotyczy działalności służb wywiadowczych, koncepcji ich funkcjonowania w teraźniejszości w porównaniu z funkcjonowaniem w przeszłości. Przedmiotem badania będzie legalność wykorzystania informacji wywiadowczych jako dowodów w postępowaniu karnym w Republice Słowackiej. Zasadnicza część artykułu koncentruje się na możliwości zastosowania informacji wywiadowczych w kontekście dowodów w postępowaniu karnym. Ponieważ są to instytucje, które wykraczają poza granice słowackiego kodeksu postępowania karnego, przeanalizowane zostaną również specjalne regulacje prawne związane z działalnością wywiadowczą, w szczególności ustawa nr 46/1993 Dz.U. o Słowackiej Służbie Informacyjnej i ustawa nr 198/1994 Dz.U. o wywiadzie wojskowym. Wreszcie, celem artykułu jest analiza wykorzystania środków informacyjno-technicznych w granicach prawa. Aby osiągnąć wyznaczone cele, wykorzystujemy metodę analizy obowiązującego ustawodawstwa. W podsumowaniu opracowania oceniamy wyniki i zajmujemy stanowisko w sprawie zastosowania analizowanego instytutu.