Prawo do czystego powietrza jako szczególna postać prawa do ochrony środowiska – regulacje międzynarodowe i krajowe - Jaśkiewicz, Aleksandra; Kasprzyk, Jakub (Ius et Administratio, 2021)
Artykuł jest próbą przedstawienia problematyki prawa do czystego powietrza i jego uregulowania w systemie prawnym na szczeblu międzynarodowym, regionalnym oraz wewnątrzkrajowym. Współczesne społeczeństwo posiada coraz większą świadomość ekologiczną, a przez to oczekuje od organów publicznych podjęcia odpowiednich kroków celem unormowania prawnego wspomnianego zagadnienia. Zaznaczyć należy, że szczególnie dużą rolę w tym procesie odegrały ONZ oraz Unia Europejska. Obie organizacje stworzyły szereg aktów dotykających omawianego zagadnienia w sposób pośredni, jak i bezpośredni. W artykule pochylono się nad zagadnieniami zarówno prawa do czystego środowiska, jak i prawa do czystego powietrza, podkreślono różnice między tymi pojęciami, a także przedstawiono ich wpływ na rozwój prawodawstwa. Bardzo istotnym z perspektywy omawianej materii jest także orzecznictwo polskich sądów w tym zakresie i stanowisko, jakie przyjęła judykatura, nie uznając prawa do czystego powietrza jako prawa podmiotowego przynależnego każdej jednostce, ale przynależne całemu społeczeństwu, tym samym zamykając drogę obywatelom do uzyskania zaspokojenia roszczeń z tytułu nieudolności państwa w utrzymaniu wyznaczonych standardów powietrza.