Standardy ochrony prawnej zwierząt wykorzystywanych do badań naukowych - Bróż, Oskar; Podolak, Agnieszka (Ius et Administratio, 2022)
Wyznaczenie i przyjęcie właściwych standardów postępowania pozwala określić minimalny zakres ochrony zwierząt. Jak wskazano w motywie 1 Dyrektywy 2010/63 w sprawie ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych różnice w ustawodawstwie poszczególnych państw mogą stanowić przeszkodę w handlu wyrobami i substancjami, przy których wytwarzaniu przeprowadza się doświadczenia na zwierzętach. Sposób ochrony dobrostanu zwierząt zależy od poziomu wiedzy na temat ich zdolności do odczuwania i reagowania na ból, dzięki czemu standard postępowania ze zwierzętami podlega ciągłemu doskonaleniu. Wraz z rozwojem nauk biologicznych oraz medycznych znaczenie zwierząt stopniowo rosło i dalej utrzymuje się wysokim poziomie w związku z ciągłym wykorzystywaniem organizmów żywych do różnokierunkowych badań naukowych. Powołanie i rozwój bioetyki wymusiły opracowanie regulacji prawnych chroniących zwierzęta wykorzystywane do badań oraz gwarantujące im właściwe traktowanie. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę opisania obowiązujących obecnie standardów prawnych ochrony zwierząt wykorzystywanych do badań naukowych oraz zawarto uwagi dotyczące możliwych zmian.