Zasady dostępu do środków finansowych państw Trójmorza - Feret, Elżbieta (Ius et Administratio, 2023)
Zgodnie z przyjętym tytułem, przedmiotem rozważań jest wskazanie ustawowych reguł dotyczących pozyskiwania środków finansowych przez państwa wchodzące w skład obszaru Trójmorza. Z uwagi na przyjęty temat, przybliżona zostanie aksjologia terminu „Trójmorze” wraz z określeniem genezy powstania. Co ważniejsze, artykuł dostarczy informacji na temat zasad finansowania przedsięwzięć realizowanych przez kraje Trójmorza. W tym zakresie, w pierwszej kolejności zostaną omówione kwestie związane z pozyskiwaniem środków unijnych, a następnie możliwości pozyskiwania środków finansowych z innych, alternatywnych źródeł. Artykuł zostanie zaopatrzony w konstatację dotycząca możliwości i potrzeb własnego, dedykowanego finansowania krajów Trójmorza.