O wykładni wadliwych zapisów na sąd polubowny: w poszukiwaniu intencji stron poddania sporu pod rozstrzygnięcie sądu arbitrażowego - Uliasz, Roman (Ius et Administratio, 2023)
W niniejszym artykule poddano analizie szereg wadliwych zapisów na sąd polubowny (podlegających prawu polskiemu albo obcemu). Pokazano, w jaki sposób sądy polskie i zagraniczne traktują takie zapisy. Warto odnotować, że podejście judykatury do wykładni poszczególnych zapisów jest zróżnicowane. W niektórych orzeczeniach sądy zdają się pomijać intencję stron co do poddania sporu pod rozstrzygnięcie sądu polubownego, dając priorytet właściwości sądu państwowego. W innych z kolei judykatach prezentuje się podejście pro-arbitrażowe, które zamyka drogę do rozstrzygnięcia sporu przez sąd państwowy. Celem artykułu jest analiza poszczególnych zapisów na sąd polubowny (a także zapadłych na ich kanwie orzeczeń sądów państwowych) pod kątem wyrażonej w tych zapisach hipotetycznej woli stron co do rozstrzygnięcia sprawy przez sąd arbitrażowy.