Warunki materialnoprawne dopuszczenia dowodu z zeznań świadka koronnego w polskiej procedurze karnej - Bajda, Karol (Ius et Administratio, 2023)
Świadek koronny jest instytucją przeznaczoną do zwalczania przestępczości zorganizowanej. Warunki materialnoprawne dopuszczenia do udziału w postępowaniu dowodu z jego zeznań zawiera art. 1 ustawy o świadku koronnym. Niniejszy artykuł stanowi analizę zakresu przedmiotowego występowania w polskim procesie karnym świadka koronnego. Autor w tekście prezentuje odpowiednio analizę zagadnień zorganizowanej grupy przestępczej i związku mającego na celu popełnianie przestępstw, charakteryzuje enumeratywnie wymienione w ustępie 2 art. 1 ustawy przestępstwa z Kodeksu karnego i ustawy o sporcie, a także dokonuje szczegółowego przeglądu negatywnych przesłanek uzyskania statusu świadka koronnego. W tekście opiera się na dostępnej literaturze przedmiotu i krajowych orzeczeniach sądowych.