Ograniczenie praw oskarżonego na tle nowego art. 266 § 1a k.p.k. - Falenta, Paweł (Ius et Administratio, 2023)
Artykuł przedstawia analizę nowego przepisu postępowania karnego z perspektywy praw oskarżonego. Autor dokonał kwerendy uzasadnienia do wprowadzonych zmian, zagrożeń, jakie pojawiają się w związku z praktyką stosowania tego przepisu, jak również naruszenia prawa do obrony i zasady pierwszeństwa stosowania środków nieizolacyjnych. Opracowanie zostało przygotowane z wykorzystaniem elementów metody kompletu normatywnego oraz zakończone syntetycznymi wnioskami.