Glosa do uchwały Sądu Najwyższego z dnia 22.05.2013 r., III CZP 18/13 - Banasik, Marcin (Ius et Administratio, 2018)
Niniejsza glosa krytycznie omawia uchwałę Sądu Najwyższego, w której przesądzono możliwość zasiedzenia służebności przesyłu oraz możliwość doliczenia do okresu posiadania koniecznego do nabycia służebności przesyłu w drodze zasiedzenia posiadania służebności gruntowej w okresie przed 3 sierpnia 2008 r. Podjęto w niej próbę przedstawienia kompleksowej argumentacji przeciwko zaprezentowanej przez Sąd Najwyższy wykładni przepisów prawa. Argumentacja odwołuje się do rozumienia podstawowych instytucji prawnych oraz zasad prawa rzeczowego.