Prawne aspekty militarnego wykorzystania przestrzeni kosmicznej - Kolczyński, Piotr (Ius et Administratio, 2018)
Wykorzystanie przestrzeni kosmicznej odgrywa obecnie kluczową rolę w funkcjonowaniu współczesnego świata. Infrastruktura kosmiczna stała się niezbędna w wielu dziedzinach życia, a co za tym idzie pojawiła się potrzeba zagwarantowania jej bezpieczeństwa. Ponadto, wraz z korzyściami płynącymi z aktywnego wykorzystywania kosmosu w celach publicznych, państwa w coraz większym stopniu dostrzegają potencjał jaki on przedstawia w dziedzinie wojskowości. Obydwa te zagadnienia stanowią wyzwanie i przedmiot dyskusji społeczności międzynarodowej w zakresie stworzenia odpowiednich regulacji, które sprostają aktualnym oczekiwaniom, nie będą pozostawać w tyle za rozwojem technologicznym i zapewnią zrównoważony rozwój w tej sferze. Podczas gdy reżim prawa kosmicznego zakłada korzystanie z przestrzeni kosmicznej wyłącznie w celach pokojowych, istnieje realne niebezpieczeństwo rozwoju operacji wojskowych przez państwa, których głównym celem jest zwiększenie własnego potencjału militarnego. Z uwagi na fakt, że istniejący system prawny nie reguluje w sposób kompleksowy i jednolity aktywności wojskowych w kosmosie, konieczne jest aby na forach organizacji międzynarodowych wszystkie zainteresowane podmioty podjęły aktywną dyskusję mającą na celu stworzenie takiego koherentnego reżimu. W dzisiejszych czasach jednak, przy obecnej fragmentaryzacji interesów państw i tendencji do wpływania na prawo kosmiczne poprzez krajowe ustawodawstwa, jest to cel niezwykle trudny do osiągnięcia.