Gwarancje praw pacjenta z zaburzeniami psychicznymi do samostanowienia oraz poszanowania godności i intymności na tle wybranych zagadnień - Sztandera, Filina (Ius et Administratio, 2018)
W artykule autorka podejmuje tematykę gwarancji poszanowania praw pacjenta z zaburzeniami psychicznymi do samostanowienia oraz do poszanowania godności i intymności. Analiza dogmatyczno-prawna została poczyniona na tle takich zagadnień jak: przyjęcie do szpitala psychiatrycznego za zgodą, przyjęcie do szpitala psychiatrycznego bez zgody w trybie wnioskowym oraz nagłym, wypisanie ze szpitala psychiatrycznego czy stosowanie środków przymusu bezpośredniego przez personel medyczny. Artykuł zawiera postulaty de lege ferenda w zakresie stosowania środków przymusu bezpośredniego wobec pacjentów z zaburzeniami psychicznymi.