Ustawodawstwo zdrowia i bezpieczeństwa zawodowego w niestandardowych pracach w Republice Słowackiej - Seilerová, Monika (Ius et Administratio, 2018)
Ponieważ jest to typowe dla obecnego świata pracy, pracownicy często wykonują prace zależne w formach, które nie są standardowe. Charakteryzują się one specyfiką przepisów, w tym warunkami pracy. Używając terminu "praca niestandardowa", kierujemy się definicją Międzynarodowej Organizacji Pracy. Na potrzeby niniejszego dokumentu możemy szczególnie uwzględnić następujące formy: praca w domu, telepraca, praca tymczasowa i praca wykonywana na podstawie umów o pracę wykonywanych poza stosunkiem pracy jako instytucja typowa dla pracy słowackiej (ale także czeskiej) prawo. Celem niniejszego artykułu jest analiza przepisów prawnych dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w Republice Słowackiej w kontekście tych form pracy zależnej. Postaramy się zbadać skuteczność obecnej regulacji prawnej, w tym niektóre problemy teoretyczne i aplikacyjne. Skupimy się również na ocenie wpływu niestandardowych prac na zdrowie fizyczne i psychiczne pracowników oraz na możliwościach zarządzania czynnikami tej pracy przez pracodawcę.