Ochrona praw osób niepełnosprawnych przez pryzmat orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka: propozycje dla Ukrainy - Chornenkyy, Vitaliy (Ius et Administratio, 2018)
Artykuł jest poświęcony analizie aktualnego orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w zakresie ochrony praw osób niepełnosprawnych. Na dzień dzisiejszy w sądownictwie ukraińskim przy rozpatrywaniu konkretnych spraw sądowych zwiększa się rola orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Artykuł zawiera analizę aktualnych dla Ukrainy precedensów ze szczególnym uwzględnieniem spraw związanych z naruszeniem prawa do życia (art. 2), zakazu tortur (art. 3) oraz prawa do wolności i bezpieczeństwa osobistego (art. 5) według Europejskiej konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności.