Systemy informatyczne wspierające nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych - Bróż, Oskar (Ius et Administratio, 2018)
W artykule zostały opisane główne założenia systemu nadzoru nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych (pharmacovigilance), których skuteczność może zostać zwiększona poprzez rozwój systemów informatycznych. Wymiana informacji w ramach utworzonego Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia oraz zadań wykonywanych przez Zintegrowany System Monitorowania Obrotu Produktami Leczniczymi jako instrumentom budującym społeczeństwo informacyjne i sprzyjającym zapobieganiu m. in. odwróconemu łańcuchowi dystrybucji. Celem artykułu jest opisanie aktualnego stanu prawnego i zasygnalizowanie kluczowych problemów prawnych w ramach podjętego tematu.