Bitcoin jako innowacyjna kryptowaluta oparta na technologii blockchain - Hermanowski, Karol (Ius et Administratio, 2018)
We współczesnym świecie, w konsekwencji postępu technologicznego i dzięki pojawiającym się innowacjom, których jesteśmy świadkami, otwierają się sprawniejsze powiązania świata rzeczywistego ze światem wirtualnym. Niewątpliwie innowacją są nie tylko same kryptowaluty, ale novum stanowi sam system w oparciu o który one funkcjonują. Przedmiotem niniejszego artykułu jest przybliżenie istoty funkcjonowania bitcoina, sposobów jego uzyskiwania oraz innowacyjnej technologii blockchain na podstawie której działają kryptowaluty.