Uzależnienie od alkoholu, narkotyków lub innych substancji psychoaktywnych jako jedna z przyczyn niepoczytalności sprawcy czynu zabronionego - Lisowska, Anna (Ius et Administratio, 2018)
Niniejsza publikacja ma na celu ukazanie wpływu uzależnienia od substancji psychoaktywnych lub określonych czynności na zdolność podmiotu do rozpoznania podejmowanych przez niego działań, lub wolność w pokierowaniu nimi, co znajduje swoje bezpośrednie przełożenie na jego poczytalność. W artykule przedstawiono mechanizmy oraz najczęstsze przyczyny powstawania nałogu. Zaznaczono ich współwystępowanie i związek z innymi zaburzeniami psychicznymi. W publikacji rozważono usytuowanie uzależnień jako jednej z przesłanek mogących wyłączyć poczytalność na gruncie art. 31 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r.-Kodeks karny (Dz. U. 1997 Nr 88 poz. 553 ze zm., tekst jedn.). Ponadto w artykule wyjaśniono, czy każdy stan odurzenia substancją psychoaktywną uniemożliwia przypisanie winy sprawcy czynu zabronionego.