Glosa do Wyroku Sądu Najwyższego sygn. akt V KK 66/17 Gloss to the decision of the Supreme Court, reference number Act V KK 66/17 - Lisowska, Anna (Ius et Administratio, 2018)
Niniejsza publikacja stanowi komentarz do orzeczenia Sądu Najwyższego wydanego w związku ze skargą kasacyjną wniesioną przez Rzecznika Praw Obywatelskich, wskutek podejrzenia rażącego naruszenia obowiązujących regulacji prawnych. Glosa porusza zawiłą problematykę odnoszącą się do sprawców czynów zabronionych, których zdolność do rozpoznania znaczenia przedsiębranych działań lub pokierowania nimi wzbudza istotne wątpliwości z uwagi na ich stan zdrowia psychicznego. Na łamach publikacji ukazano wątpliwości wiążące się ze znanym w procedurze karnej postępowaniem nakazowym, w aspekcie stosowania go do sprawców czynów zabronionych doświadczających zaburzeń psychicznych.