Problematyka pojęcia pomocy państwa na gruncie przepisów Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej - Wiklański, Bartłomiej (Ius et Administratio, 2017)
Autor porusza tematykę związaną z określeniem definicji pomocy publicznej na podstawie analizy przepisów Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz wybrane stanowiska doktryny. Celem opracowania jest wskazanie optymalnego określenia treści potencjalnej definicji, z uwagi na brak konkretnego zapisu w świetle obecnych przepisów. Opracowanie zostało dokonane na podstawie analizy porównawczej odmiennych stanowisk doktryny oraz orzecznictwa w celu ustalenia kluczowych elementów omawianego zagadnienia. Wynikiem rozważań dokonanych przez autora, jest przedstawienie autorskiej, przykładowej definicji pomocy państwa.