Złośliwość prokuratorska - Licak, Tomasz (Ius et Administratio, 2017)
Występek złośliwego ścigania polega na intencjonalnym wnoszeniu i popieraniu oskarżenia, które jest wniesione bez uzasadnionego powodu i ostatecznie oddalone na korzyść ofiary złośliwego ścigania. Obowiązkiem prokuratora jest poszukiwanie sprawiedliwości a nie jedynie doprowadzenie do skazania. Nadużycie władzy prokuratorskiej ma miejsce wtedy, gdy prokurator łamie prawo lub kodeks zasad etycznych w trakcie działań prokuratorskich. Prokuratorzy są chronieni przed pociągnięciem do odpowiedzialności cywilnej nawet wtedy, gdy świadomie i intencjonalnie łamią prawo dążąc do skazania oskarżonego. Doktryna nieszkodliwego błędu może być stosowana przez sądy apelacyjne w celu utrzymania takich skazań, mimo zaistnienia ewidentnie nielegalnej taktyki, co z kolei zniechęca prokuratorów do ścisłego trzymania się litery prawa.