Wpływ komunikacji pozawerbalnej na pracę organów ścigania w USA - Licak, Tomasz (Ius et Administratio, 2017)
Komunikacja niewerbalna lub ekspresje wyrażane przez wyrazy twarzy, gesty język ciała są decydujące dla sukcesów w pracy funkcjonariuszy wymiaru sprawiedliwości. Komunikacja niewerbalna jest decydująca także w pracy policji. Funkcjonariusze policji stosują tę komunikację każdego dnia. Opierają się na niej, aby uchronić przed niebezpieczeństwem siebie oraz obywateli. Bezpieczeństwo policjanta zależy od jego zdolności do ustanowienia niewerbalnych relacji władzy i dominacji podczas codziennej pracy takiej na przykład jak rutynowe kontrole drogowe. Niniejsza praca analizuje znaczenie komunikacji niewerbalnej w szeroko rozumianym wymiarze sprawiedliwości. Podczas wielu interakcji między policją a obywatelami pierwsze spojrzenie kierowane jest raczej na komunikaty werbalne podejrzanych, a nie na to jakie informacje przekazuje ich ciało. Niniejsze opracowanie skoncentrowane jest na zintegrowanym podejściu do komunikacji policjantów, którzy powinni zdawać sobie także sprawę z tego, co sami komunikują niewerbalnie pod adresem podejrzanych. Komunikacja niewerbalna jest fundamentem skutecznej relacji pomiędzy personelem wymiaru sprawiedliwości a podejrzanymi i przestępcami i jest z tego względu potężnym narzędziem, które nie może być ignorowane w pracy policji.