Dalsze losy bankowego tytułu egzekucyjnego w świetle orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego i ustawy nowelizującej - Chmielowiec, Krzysztof (Ius et Administratio, 2016)
Konsekwencją wprowadzenia do obrotu gospodarczego w sferze bankowości produktów finansowych w postaci umów kredytowych rodzajowo określanych jako kredyty złotówkowe waloryzowane/denominowane w walucie obcej, było z powodu gwałtownego załamania się kursu walut obcych względem złotego i wzrostu niewypłacalności kredytobiorców uruchomienie na szeroką skalę środka zabezpieczającego spłatę udzielonych kredytów - Bankowego Tytułu Egzekucyjnego. Instytucja BTE jako przywilej egzekucyjny przynależny bankom charakteryzowała się prostotą procedury jaką bank egzekwując należność się posługiwał dochodząc wierzytelności. Owa nieskomplikowana, uproszczona procedura, której zasadność pozostawała poza kontrolą sądową, na etapie do wszczęcia egzekucji przez komornika powodowała liczne wypaczenia w jej nagminnym stosowaniu przez banki, które nie musiały jak inne podmioty dochodzić swych wierzytelności przechodząc wcześniej kolejne etapy postępowania sądowego. Owa dysproporcja prawna w traktowaniu podmiotów jak i często niezasadne stosowanie BTE doprowadziły do zadania pytania prawnego przez sąd powszechny Trybunałowi Konstytucyjnemu o zgodności z Konstytucją stosowania tej instytucji w obrocie prawnym. Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego o niekonstytucyjności przepisów prawa generujących powstanie BTE zmieniło obraz prawny sytuacji stron w toczących się procesach sądowych. W następstwie, ustawodawca dokonał nowelizacji Prawa bankowego derogującej instytucję BTE. Jednakże odroczenie przez Trybunał Konstytucyjny wejścia w życie orzeczenia jak i zastosowanie w nowelizacji przepisów przejściowych skutkuje zmianą obrazu obrotu prawnego ze względu na powstałe nowe, różne możliwości dokonywania wykładni opartych na dokonanych zmianach prawa w relacji do ich skutków realizujących się aktualnie w sferze praktykowanych norm prawnych.