Śledztwo i dochodzenie po noweli do Kodeksu postępowania karnego z 11 marca 2016 r. - Kiełtyka, Andrzej (Ius et Administratio, 2016)
W dniu 1 lipca 2015 r. weszła w życie "duża" nowela do Kodeksu postępowania karnego z 27 września 2013 r., zmieniająca miedzy innymi model postępowania przygotowawczego. Utrzymując śledztwo i dochodzenie, spowodowała osłabienie postępowania przygotowawczego, celem zapewnienia większej kontradyktoryjności postępowania sądowego. Zmieniono także zasady utrwalania dowodów oraz sposoby wykonywania czynności procesowych. Wprowadzone zmiany spotkały się z krytyką, której następstwem był powrót do zasadniczych rozwiązań obowiązujących do 30 czerwca 2015 r., dokonany kolejna nowelą do Kodeksu postępowania karnego z 11 marca 2016 r. Tak szybkie zmiany, o zasadniczym znaczeniu, wywołują wątpliwości i problemy praktyczne.