Odzyskanie zaufania do władzy sądowniczej pod względem konstytucyjnym i prawnym na przykładzie Ukrainy - Chornenkyy, Vitaliy (Ius et Administratio, 2016)
Artykuł jest dedykowany konstytucyjnym i prawnym reformom na Ukrainie w zakresie przywrócenia zaufania do władzy sądowej. Ukraińskie państwo, mając pewny wektor na realizację eurointegracyjnych pragnień obywateli, rozpoczęło reformy w kilku kierunkach, wśród których najbardziej problematyczną była sfera sądownicza. Artykuł prezentuje krytyczne spojrzenie na reformę sądownictwa oraz procesów politycznych i prawnych, które mu towarzyszą.