Demokratyczny proces ustawodawczy w europejskich bikameralnych systemach parlamentarnych - Frantsuz-Yakovets, Tatiana (Ius et Administratio, 2013)
Artykuł dokonuje analizy bikameralizmu jako tendencji rozwoju parlamentaryzmu. Opracowanie skupia się na jakości ustawodawstwa i stabilności władzy ustawodawczej, uznając wagę tych zagadnień dla państwa i społeczeństwa. W ramach tego artykułu uzasadniono główne czynniki wpływania wyższej izby na proces legislacyjny i stabilność rządu na przykładzie dwuizbowych parlamentów państw demokratycznych.