Obecne tendencje rozwoju Unii Europejskiej i ich konsekwencje krótko- i średnioterminowe - Herchi, Ştefan (Ius et Administratio, 2013)
Rozwój instytucjonalny Unii Europejskiej wymaga nie tylko konsolidacji organów Unii Europejskiej, ale również wspólnych i skoordynowanych polityk, które w sposób nieunikniony implikują po stronie państw członkowskich obowiązek przekazania części ich władzy, innymi słowy zrzeczenia się suwerenności narodowej. Analizowane zagadnienie, przynajmniej z naszego punktu widzenia, sprowadza się do tego, czy Rumunia jest przygotowana na tego rodzaju zmiany konstytucyjne.