Udzielenie absolutorium członkom statutowych organów spółek prawa handlowego - Tekeliová, Martina (Ius et Administratio, 2013)
Odpowiedzialność członków zarządu jako instytucja prawna zajmuje swoje szczególne miejsce w rozważaniach nad odpowiedzialnością w ogóle. Ma specyficzny charakter, polegajacy na możłwiośći udzielenia absolutorium od odpowiedzialności. Termin „absolutorium“ nie posiada definicji prawnej. Niemniej jednak, można go zdefiniować jako całkowite lub częściowe zwolnienie od odpowiedzialności. Absolutorium ma związek z odpowiedzialnością zawodową członków zarządu, wynikajacą z prawa. Obecnie występuje wiele przypadków, w których członkom zarządu udzielane jest absolutorium, dlatego istotne są warunki prawne udzielania absolutorium.