Kształtowanie motywacji do nauki w polskich szkołach w opinii nauczycieli - MORAŃSKA, DANUTA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2018)
Motywacja do uczenia się jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o podejmowaniu przez uczniów aktywności edukacyjnej. O jej trwałości decyduje fakt, czy została wywołana czynnikiem zewnętrznym czy też wynika z wewnętrznego przekonania o potrzebie posiadania wiedzy. W artykule przedstawiono opinie nauczycieli na temat motywacji uczniów do uczenia się.