Edukacja i system szkolnictwa niemieckiego na przykładzie zawodu fizjoterapeuty - HANDKIEWICZ, KRZYSZTOF (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
W artykule scharakteryzowano system szkolnictwa niemieckiego na podstawie modelu kształcenia fizjoterapeutów. Opisano poszczególne typy szkół, począwszy od szkoły podstawowej, poprzez możliwości, jakie niosą za sobą szkoły ponadpodstawowe – zawodowe, a także uczelnie wyższe. Został poruszony problem dostępności i klarowności systemu edukacyjnego w Niemczech. Na podstawie danych niemieckiego urzędu statystycznego dokonano analizy zaangażowa-nia społeczeństwa w proces nauki w kontekście uzyskanego wykształcenia.