Infografiki – nowy trend wizualizacji informacji wspomagający procesy edukacyjne - KOŁOWSKA-GAWIEJNOWICZ, MIROSŁAWA; KOŁODZIEJCZAK, BARBARA; SIATKOWSKI, IDZI; TOPOL, PAWEŁ; ZYCH, JAN (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
Infografika cieszy się coraz większą popularnością w różnych dziedzinach przekazu informa-cji, wiedzy lub prezentacji danych. Ciekawa, a często zaskakująca lub humorystyczna oprawa graficzna sprawia, że treść skupia uwagę i zapada w pamięć czytelnika. Oto przyczyny, dla któ-rych autorzy postanowili przyjrzeć się bliżej temu rodzajowi grafiki, koncentrując się na możliwo-ści jej wykorzystania w procesie edukacji. Zwięzła graficzna forma przekazu dobrze dopasowuje się do sposobu percepcji i preferencji współczesnego odbiorcy. Jednakże, z drugiej strony, krótka forma wymusza na twórcy dużą selekcję treści i pomysł na ich atrakcyjną prezentację. W szkol-nych podręcznikach można znaleźć kontrprzykłady na poprawne wykorzystanie potencjału eduka-cyjnego, które daje tego typu grafika. Artykuł wprowadza czytelnika w świat budowy infografik, wskazując istotną rolę eseju, na którym osnuta jest treść przekazu, nie tylko edukacyjnego. Autorzy zwracają uwagę na ważne składowe grafiki, takie jak: źródła informacji, dane statystyczne, grafiki oraz sposób realizacji treści eseju. Artykuł stanowi krótki przewodnik po infografice prowadząc Czytelnika– od pomysłu po realizację.