Tablica interaktywna w pracy współczesnego nauczyciela szkoły podstawowej - MAMROŁ, ANDRZEJ (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
W obliczu dynamicznych przeobrażeń społecznych oraz wyzwań, przed którymi stoi ludz-kość, a także przeobrażeń w mentalności i podejściu do życia współczesnych dzieci i młodzieży zmianie powinny ulec sposoby oddziaływania szkoły. Wychodząc tym zjawiskom naprzeciw, powinna ona w większym aniżeli dotąd stopniu wykorzystywać nowoczesne technologie eduka-cyjne. Duże możliwości w tym względzie daje np. tablica interaktywna. Odpowiednie jej zastoso-wanie podnosi efektywność pracy nauczyciela, a także zwiększa atrakcyjność zajęć, odpowiadając zapotrzebowaniu uczniów na konkretny rodzaj bodźców i aktywności. Tablica interaktywna staje się powoli codziennością szkoły, jednak istnieje ciągle wiele czynników, które ograniczają jej wykorzystanie.