Kompetencje, obowiązki i zakres odpowiedzialności dyrektora przedszkola - PIETRZYCKA, MAŁGORZATA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
W artykule skupiono się na szczegółowej analizie kompetencji, obowiązków i zakresie od-powiedzialności dyrektora przedszkola. Dokonano przeglądu nowych zadań, które rozszerzyły dotychczasowy zakres pracy dyrektora na tle zmieniającego się prawa oświatowego. Szczególną uwagę zwrócono na te czynności dyrektora, które wynikają z pełnionego nadzoru pedagogicznego, organizacji i tworzenia warunków kształcenia dla dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych oraz przygotowaniu nowych miejsc dla dzieci w przedszkolach.