Przedmiot przysposobienie obronne jako element budowania systemu bezpieczeństwa - LOREK, MARLENA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
W niniejszym artykule chciałabym zwrócić uwagę na tradycję przysposobienia obronnego ja-ko przedmiotu w edukacji szkolnej oraz rolę, jaką może ono odegrać w budowaniu współczesnego systemu bezpieczeństwa w Polsce w przypadku, gdyby powrócił do siatki przedmiotów w szko-łach średnich.