Relacje w rodzinie i postrzegane wsparcie społeczne jako predyktory nieuczciwości akademickiej - WOŁPIUK-OCHOCIŃSKA, ANNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
Zachowania nieuczciwie w praktyce akademickiej stają się coraz bardziej powszechnym pro-blemem. Ich uwarunkowania mają zarówno charakter motywacyjno-osobowościowy, jak i spo-łeczny. W niniejszym artykule przedstawiono wyniki analiz badań przeprowadzonych na 257 studentach podkarpackich uczelni na temat predyktorów nieuczciwości akademickiej w postaci społecznego wsparcia i relacji w rodzinie. Okazuje się, że wsparcie nauczycielskie i autonomia w rodzinie obniżają tendencje do oszukiwania w szkole, natomiast wysoki poziom tożsamości w rodzinie i poczucie wsparcia rówieśniczego podwyższają ryzyko zachowań nieuczciwych.